ירושות וצוואות


צוואה הדדית בראי תיקון מספר 12 לחוק

 

תיקון מספר 12 לחוק הירושה משנת 2005 , קבע הסדר חדש בכל הנוגע לצוואה הדדית, ובמה דברים אמורים?

צוואה הדדית הינה צוואה המבטאת את רצונם המשותף של שני המצווים תוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת רעהו, הבאה   לידיי ביטוי בהסכמה משותפת על אופן חלוקת העיזבון לאחר הסתלקותם של המצווים. כאשר בד"כ, הפרקטיקה המקובלת בצוואה הדדית הינה להעביר לבן הזוג הנותר בחיים את כל העיזבון ורק לאחר הסתלקותו יחול הסדר חלוקת העיזבון כפי שנקבעה בצוואות ההדדיות.

ובכן אם כך,   מהו הקושי המתעורר בצוואה הדדית שבגינו נדרש תיקון מספר 12?

עד להוראת התיקון, רשאי היה בן הזוג שנותר בחיים לשנות מהוראות הצוואה ההדדית, ע"י עריכת צוואה חדשה ובכך להתעלם ולבטל את הוראות הצוואה הדדית שהינן פרי רצון משותף של המצווים המבוססת על הסתמכותם של האחד על הוראות צוואת רעהו.

נוצר מצב אבסורדי שבו בן הזוג שנותר בחיים זכה בד"כ בכל העיזבון מכוח הפרקטיקה המקובלת בצוואות הדדיות ובאותה העת, רשאי היה לסטות מרצונו האחרון של בן הזוג שהסתלק מן העולם ומהסתמכותו ולקבוע למעשה הסדר חלוקה אחר או שונה מן האמור בצוואה ההדדית. לשון האחר, עד למועד התיקון בנקל ניתן היה לבטל צוואות הדדיות על אף שעסקינן בצוואה מיוחדת המבטאת הסכמה ורצון משותף של המצווים.

כמזור לליקוי האמור ובכדי לתקן את המעוות שבאי כיבוד רצונו האחרון של המצווה והפרת המוסכם על ידי המצווה השני, קבע החוק בתיקון תנאים לצורך ביטול צוואה הדדית, כאמור בהתקיימות התנאים האמורים נוצר איזון ושמירה על הסתמכות המצווה ורצונו האחרון.

התנאים לביטול צוואה הדדית מתחלקים לשלושה מצבים כדלקמן:

א.         בחייהם של שני בני הזוג - לצורך ביטול הצוואה ההדדית נדרש הודעה בכתב לבן הזוג השני ומעת קבלת ההודעה   בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים- תנאי זה בא להגן על אינטרס ההסתמכות של בן הזוג.

ב.          לאחר מות בן זוג, וכאשר לא חולק העיזבון-   בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את הצוואה הדדית נדרש להסתלק מכל חלק או מנה שניתנו לו מכוח הצוואה ההדדית ורק אז תבוטל הצוואה הדדית.

ג.           לאחר מות בן הזוג, כאשר חולק העיזבון- בן הזוג שנותר בחיים מתבקש להשיב את שירש עפ"י הצוואה הדדית לעיזבון ורק לאחר מכן תבוטל הצוואה.

שאלה נוספת שעולה הינה מה דינה של צוואה הדדית שנערכה בטרם התיקון לחוק, האם ניתן לבטלה או שמא יש לעשות זאת בהתאם לתנאי התיקון?  

הוראת סעיף 8א (ג) קובעת כי "הוראת חוק זה לא ייפגעו בתוקפן של צוואות שנעשו לפניו" כלומר ההסדר החדש פרי התיקון חל רק על צוואות שנערכו לאחר כניסת התיקון לתוקף אוגוסט שנת 2005.

  כל הזכויות שמורות לשחר ארביב ושות'- עורכי דין ירושות וצוואות

צוואה הדדית בראי תיקון מספר 12 לחוק
logo בניית אתרים