ירושות וצוואות


הפקדת צוואה אצל רשם הירושות או מינו עו"ד כנאמן לביצוע הוראות הצוואה

לאחר עריכת צוואה, רשאי המצווה (המוריש) להפקיד את הצוואה אצל רשם הירושות או למנות עורך דין לצוואות וירושות  כנאמן לביצוע הוראות הצוואה. ומדוע בכלל נדרש המצווה לנקוט במנגנונים אלו?!

אין כל חובה בדין להפקיד את הצוואה או לקבוע מנגנון אחר אשר יבטיח את ביצוע הוראות הצוואה אלא עסקינן במנגנוני רשות העומדים לבחירתו של המצווה וככל שזה אינו חפץ בכל אחד מהם אין כל חובה לנקוט בהם. אם כך מהם היתרונות בהפקדת צוואה או קביעת נאמן, ומהו אופן ההליך לצורך שימוש בהם?

הפקדת הצוואה מבוצעת אצל רשם הירושות במחוז מושבו של המצווה, כאשר עלות ההפקדה הינה סמלית וחד פעמית. כמו- כן הפקדת הצוואה יכולה להתבצע אך ורק ע"י המצווה עצמו בצירוף תעודת זהות. חשוב להבהיר ולהדגיש כי אקט הפקדת הצוואה אינו מהווה אסמכתא לכשירות הצוואה, אלא מדובר במנגנון שמירה של הצוואה וחשיפתה בבוא העת בלבד. ברם אין להמעיט מחשיבותו רבת המעלה של מנגנון שמירה זה, שכן בכך ניתן למעשה מענה מספק והסרת לא מעט חששות מליבו של המצווה לאחר עריכת הצוואה כדוגמת: זהות מקבל הצוואה ויכולתו לשמור על הצוואה לאורך כל התקופה, חשיפת הצוואה במועד הסתלקות המצווה. כמובן שעסקינן בחששות בקליפת האגוז כאשר המשותף לכל הינו יכולת השמירה וחשיפת הצוואה בעת הצורך. כל החששות הנ"ל מקבלים מענה בעת הפקדת הצוואה ברשם הירושות. הרי רצונו של המצווה ככל שערך צוואה הינה כי צוואתו תתגלה לאחר הסתלקותו וכי היורשים יפעלו בהתאם להוראות אלו. אמנם כפי שציינו אין בהפקדת הירושה בכדי לאשר את כשירות הצוואה ברם יש בה בכדי לתת מענה על שמירה וחשיפת הצוואה.

קרי, כל הערכאות האמונות על הנפקת צו ירושה או צו קיום צוואה (רשם הירושות, בית הדין הרבני, בית משפט לענייני משפחה), לא יעניקו את הצו המבוקש מבלי לבחון ולתת את הדעת בגין הצוואה שהופקדה. בנוסף ההליך ההפקדה מאפשר למצווה לשמור על דיסקרטיות מלאה בכל הכרוך בקיומה של צוואה ובפרט בכל הנוגע להוראות הצוואה, דבר שלא התקיים בעת העברת הצוואה לאחד מן היורשים, ובכך למעשה יכול המצווה למנוע מאבקים ולחצים מצד היורשים בינם לבין עצמם ואף בינם לבינו בכל הכרוך בחלוקת נכסיו.

חשוב לציין כי העקרונות החלים במקרה של הפקדה צוואה אצל רשם הירושות יחולו אף במנגנון מינוי עו"ד לירושות וצוואות כנאמן לביצוע הוראות הצוואה והפקדת הצוואה במשרדו כאשר עו"ד מחויב בדיסקרטיות וסודיות כלפי לקוחו- המוריש- ומעצם מינוי כנאמן לביצוע הוראות הצוואה הרי שידאג לחשוף ולהוציא מן הכוח לפועל את הוראות הצוואה לאחר הסתלקותו של המוריש. אם כך מה ההבדל בין המנגנונים וכיצד ניתן ורצוי לבחור בינם?

מינוי עו"ד ירושות וצוואות כנאמן לביצוע הוראות הצוואה והפקדת הצוואה  הינו הליך יקר יותר בד"כ מהפקדת הצוואה אצלרשם הירושות הכרוכה בתשלום חד פעמי של אגרה. ברם,  בעוד שאקט הפקדת הצוואה אצל רשם הירושות אינו מרפא פגמים בצוואה או מעיד על כשירותה, הרי שעו"ד  הממונה כנאמן יידרש כבר בעת מינויו לבדוק בצורה מקיפה את הצוואה ולוודא כי הצוואה כשירה ובהתאם להוראות הדין, ולו רק מהעובדה כי יש לו אינטרס כלכלי להוציא את לפועל את הוראות הצוואה ולפעול על פיה, ועל כך נוסיף את העובדה כי בד"כ עורך הדין שאצלו תופקד הצוואה יהא עו"ד שערך הצוואה. כאמור לכל מנגנון יתרונות ועלויות כספיות שונות ולפיכך בטרם קבלת החלטה בבחירה במנגנון הרצוי יש לשקול שיקולים אלו ורק לאחר מכן לקבל החלטה בגין בחירת המגנון הרצוי בנסיבות העניין.

 כל הזכויות שמורות לשחר ארביב ושות' עורכי דין צוואות וירושות

הפקדת צוואה אצל רשם הירושות או מינו עוד כנאמן לביצוע הוראות הצוואה
logo בניית אתרים